2018. ápr 18.

Ismerkedés a szürke színnel, a metálos waxokkal és a Vintage hatással

írta: Színspiráció
Ismerkedés a szürke színnel, a metálos waxokkal és a Vintage hatással

Mindig is vonzottak a különleges megoldások, ha festésről volt szó, akkor is. Így került be a képbe nálam a vintage stílus, egyből ki is próbáltuk Marcival, a 6 éves kisfiammal, aki imád ilyenekben segédkezni nekem szerencsére.

_dsc0293.JPG

Kincsesdoboz készítés

Marci előszeretettel tesz el olyan apróságokat, amelyeket kincsként őriz, ezek természetesen egytől egyig nagyon értékesek egy 6 évesnek: mini matricák, ruhacímkék vagy cukorkapapírkák. Mindenképpen szerettem volna ezeket egy kincses dobozba zárni, ami csak az övé és elrejtheti benne, ami fontos neki.  Természetesen bevontam Marcit a készítésbe is.

Egy olyan, kis dobozt választottunk, ami könnyen használható neki is, de sok kincs fér bele.

Elkészítés

Mivel úriembernek lesz, ezért szürke, pasis szín lesz az alap. Méghozzá Vintage hatású!

A festéket mindenképpen jól fel kell keverni most is és úgy használni. A szürke színű festék könnyen terül és elég gyorsan szárad. Már az első réteg is jól fed, de a natúr doboz jól szívja a friss festéket, így a 2 óra száradási idő leteltével még egy réteggel lekentük. Úgy lett az igazi. :)

_dsc0084.JPG

Marci is elég jól lefestette, de a biztonság kedvéért én is gyorsan áthúztam, ahol kicsit vastagabbra sikerült. Nem kell elkeseredni, ha a sarkoknál kicsit vastagabb, esetleg megfolyik, csiszolással rusztikusabbá lehet tenni, kicsit izgalmasabb is, mint a sima felület. Meg is csiszoltam kicsit, nem baj, ha néhol előbukkan az eredeti fa. Az összehatás szuper lesz.

Mivel Marci még nem tudja mivel dekorálja a dobozát, így most még egyszínű, később lehet egyszerűen csak matricákkal teleragasztani, vagy stencilezni, esetleg transzferálni.

_dsc0099.JPG

Lefotóztam natúran is, hogy lássátok a különbséget milyen, ha waxolva van és milyen ha csak szürkére festve hagyom. A festéket azért érdemes waxréteggel lezárni, amely lehet áttetsző vagy sötét tónusú, mert egyrészt egy újabb érdekes csavart adhat a megjelenésének, másrészt védi a sérülésektől a lefestett tárgyunkat.

Marci dobozára az ezüst waxot választottuk, amely nem csak sötétebbé, hanem fémes hatásúvá teszi a felületet. Nagyon vagány lett a végeredmény, neki is bejött. :)

_dsc0316.JPG

Egyébként a wax mennyiségével is lehet játszani, de a felesleget mindenképpen érdemes visszatörölni, mert ragadós marad. A waxot fel lehet vinni csak erre használatos ecsettel, de legegyszerűbb egy pamut ronggyal egy kis mennyiséget kivenni a tégelyből és áttörölni a tárgyunkat.

TIPP: Azt tanácsolom, hogy mindig csak kis mennyiséget használjunk és folyamatosan töröljük vissza, így lehet játszani a szín mélységével.

_dsc0305.JPG

Nem érdemes kicsi rongyot használni, mert a wax a kezünkre ragad (saját tapasztalat). A waxolt felület pár nap alatt teljesen megkeményedik és lehet is tele pakolni. :)

Próbáljátok ki ti is! :)
Üdv,
Melinda 

Írta: Molnár Melinda kerteshazmagazin.hu
Festék: Bondex Vintage festék – Tengeri köd színben
Wax: Trilak Bondex ezüst metál hatású

 

Szólj hozzá

játék vintage ajándék dekoráció egyedi DIY játékdoboz