2018. jún 13.

Apró ládika telis-tele zölddel

írta: Színspiráció
Apró ládika telis-tele zölddel

Kevés gondozást igénylő növények egy egészen apró helyen? Zöldíts akkor is, ha csak egy kicsiny szegleted akad erre a célra!

img_8166.jpg

Sokszor azért nem ültetünk növényeket, mert nincs elég helyünk, vagy azt gondoljuk, hogy később túl nagy törődést fognak igényelni.

Szuper megoldás mindkét dilemmára a „zöld” ládika, mely egy egészen kicsi helyen is elfér és apró pozsgásokat, kaktuszokat ültetve bele egy igazán szárazságtűrő és strapabíró kiskertet kapunk.
Nézzük a lépéseket, hogyan tudunk néhány trükkel pár óra alatt egy lenyűgöző oázist varázsolni.


Amire szükségünk lesz:

  • Bondex Metal Effect Wax (aranybarna színt használtam)
  • natúr faládika
  • virágföld
  • fólia
  • apró kaktuszok, pozsgások
  • rongy vagy puha kefe
  • pumpás vízspriccelő

img_8031.jpg

A natúr faládikára körkörös mozdulattal hordjuk fel a waxot egy rongy segítségével. Ügyeljünk rá, hogy minden élét alaposan dörzsöljük át. A kívánt hatásig folyamatosan sötétíthetjük az első réteget. A wax gyönyörűen kiemeli a fa vonásait, erezetét és egyben táplálja is azt.

img_8062.jpg

A teljes száradás 1-3 óra, mely idő alatt elő tudjuk készíteni a növényeket, melyek a ládikába fognak kerülni.
Érdemes olyan növényeket választani, melyek kevés törődést igényelnek, mégis hosszú ideig díszítenek. Jellemzően ilyenek a kaktuszok és a pozsgások, melyek locsolás nélkül akár hetekig is átvészelik a legnagyobb forróságot is. Ezek a növények ráadásul könnyen szaporíthatók, ezért kezdő kertészek is bátran belevághatnak egy ilyen mini zöldítő projektbe.

img_8097.jpg


Ha már vannak nagyobb növényeink, akkor elegendő azokból apró ágakat csípni, de a kertészetekben is kaphatók egészen kisméretű kaktuszok és pozsgások.

img_8102.jpg

A ládika aljára helyezzünk egy fóliát és arra szórjuk a virágföldet, majd következzenek a növények. Egyetlen szabályt érdemes betartani az ültetésnél, hogy esztétikus legyen a végeredmény: kicsik elől, nagyok hátul. Néhány perc alatt el is készül a kis oázis, melyet pumpás vízspriccelővel óvatosan megöntözhetünk.
Az első néhány hétben kicsit gyakrabban, majd egyre ritkábban kell öntözni a kiskertet, hiszen ezek a növények nagyon hamar gyökeret engednek.

img_8110.jpg

A ládika fedelét két faággal könnyedén kitámaszthatjuk, hogy nyugodtan fejlődésnek indulhasson az új zöld dekorációnk.

Szép napot! :) 
Ildi
GreenwayDesign: https://www.instagram.com/greenwaydsgn/

img_8153.jpg

 

Szólj hozzá

kreatív vintage mik öko wax egyedi plant ökodesign DIY ládika bondex ppg trilak greenwaydsgn houseplants