2018. jún 27.

Ombre magaságyás

írta: Színspiráció
Ombre magaságyás

Még mindig divatos a színátmenetes ombre festés, amiről a kertben sem kell lemondani. Erre a célra a lazúrok is alkalmasak; használatukkal egyszerre érhető el természetes hatás a látható faerezet miatt, és a színválasztásunktól függően klasszikusabb vagy extravagánsabb megjelenés.

dsc_0757_1_2.JPG

Kis kertekben, háziállat vagy gyerek mellett praktikus, nem csak trendi dolog a magaságyás. Több lehetőség van a kialakítására, az enyém, bár nem örökéletű, mégis gyorsan és egyszerűen kialakítható. A keretet raklapmagasító keretek felhasználásával készítettük el. Egy ilyen keret 20 cm magas, alapterülete 80*120 cm, vastagsága ~2 cm.

Tipp: a közeli használt raklap eladóknál érdemes rákérdezni, hogy van-e nekik. Használtan olcsóbban hozzájuthatunk, én pl 2.000,-Ft alatt kaptam egy darabot.

A magaságyások rétegrendjével több cikk is foglalkozik az interneten. Ha ilyet tervezünk készíteni, azért érdemes számolni vele, hogy méretéből adódóan vagy sokba kerül a feltöltése, vagy közel egy évig gyűjtögetjük a kerti növényi hulladékokat (faágak, komposzt) hozzá.

dsc_0735_2.JPG

A raklapmagasító keretek, vagy kalodák előnye, hogy kezeletlen fenyőből készülnek, így szükség esetén egy kis felületi csiszolás, a néhol előforduló tűzőgépkapcsok eltávolítása és a felület portalanítása után már kedvünk szerint festhetjük is őket.

A Lazurán Aqua 3in1 vékonylazúr vizes bázisú, így könnyű és kellemes vele dolgozni. Favédőszer, alapozó és lazúr egyben, így nekünk "csak" festeni kell. A kezeletlen felület hamar beszívja a festéket. Pillanatok alatt végezni lehet nagy felületekkel is.

dsc_0741_2.JPG

Tipp: lazúrozás során mindig száliránnyal megegyezően húzzuk az ecsetet, minél nagyobb felületen eloszlatva a festéket, hogy szép legyen a felület. Mivel a lazúr felhúzza a fa rostjait, két réteg közt a szebb eredmény érdekében finom csiszolószivacs használata javasolt.

Az ombre festés során minden lazúrt a kezem ügyébe készítettem, nyitva, hogy gyorsan lehessen haladni. A választott színeim sorrendben (fentről lefelé): cédrus, kapribogyó zöld és teak voltak- ezek elég éles kontraszttal rendelkeznek, de összemosva a színeket vidám, színes fókuszpontot érhetünk el velük a kertben. Fentről lefelé haladtam, mivel a festékek megfolyhatnak, így a legegyszerűbb dolgozni, ha nem fektethető le sík felületre a munkadarabunk. A felületet elharmadoltam és úgy festettem le, hogy kb 1-1 ecsetnyi szélességben húztam egymásra két egymást követő színt. Ha gyorsan dolgozunk és még nem ivódott be teljesen a festék, szépen keverednek a felületen.

dsc_0743_2.JPG

Tipp: Érdemes vagy színenként külön ecsetet használni, vagy mivel vízbázisú festékről van szó, az ecsetet gyorsan kiöblíteni egy nagyobb vizes edényben.

A munka megkezdése előtt érdemes egy azonos alapanyagú, korú fadarabon próbafestést végezni, hogy lássuk a színeket egymás mellett, így még tudunk változtatni, ha valami mégsem tetszik!

A második réteg lazúrt 2 óra elteltével, az elsővel megegyező módon vittem fel. Ez kissé a színeket is mélyítette. Tapasztalatom alapján a teak vörösesszíne erősebben volt pigmentált, mint a kapribogyó, így én kizárólag a zöld szakaszra felvittem egy harmadik réteget is.

dsc_0756_1.JPG

Felhasznált anyagok:
- Lazurán Aqua Favédő lazúr 3in1 cédrus, kapribogyó, teak színekben
- Progold Aquatop ecset 50 mm
- Csiszolószivacs (finom)

Szép napot!
Nyíri Lilla

dsc_0767_1_2.JPG

Szólj hozzá

tavasz nyár kert vizes festés kapribogyó rusztikus raklap teak egyedi cédrus magaságyás ombre DIY ppg trilak lazurán