2018. aug 29.

A fa szépsége örök

írta: Színspiráció
A fa szépsége örök

img_9022.jpg

A már megunt, régi tárgyaknak sokszor érdemes új funkciót találni, főleg ha azok fából készültek, hiszen ennek az alapanyagnak az évek múlásával egyre szebb a megjelenése, mivel egyre patinásabbá válik. A legegyszerűbb fából készült dekorációs vagy használati tárgyaknak is mindig keressünk új helyet, új funkciót otthonunkban, amihez óriási segítséget nyújtanak a különféle festékek, lazúrok, lakkok.

A vékonylazúr például tökéletes megoldás, ha kültéri használatra szánjuk fából készült kreációnkat, hiszen a lazúr mélyen behatol a fa erezetébe, így ellenállóvá teszi azt a vízzel és egyéb külső hatásokkal szemben. Én most a PPG Trilak Lazurán Aqua Favédő 3in1 lazúrjával fogok dolgozni, ami egy vizes vékonylazúr, alapozó és faanyagvédőszer egyben, így elegendő ezt az egy anyagot használni a tökéletes védelem érdekében, még kültérre is.

A megvalósítás

 

Egy régi húsos-deszka pont jól jön, ha apró virágainkat szeretnénk csoportba rendezni, hogy könnyen tudjuk őket együtt mozgatni, arrébb rakni, meglocsolni.

A lazúr tökéletesen megvédi és megújítja az öreg fát, így egy ilyen régi deszka is esztétikus része lehet erkélyünknek, teraszunknak.

A virágok locsolása során könnyen víz érheti a fát, azonban a favédő lazúr megóvja és táplálja azt, így nincs mitől tartanunk. A száradást követően a fa felületén a vékonylazúr vízlepergető hatása érvényesül, így az tartósan szép marad.

Amire szükségünk lesz:

- deszka
- ecset
- Lazurán Aqua Favédő lazúr 3in1: mogyoró és teak színben
- apró növények

img_9003.jpg 

Praktikák

 

Fontos, hogy a lazúr felkenése előtt győződjünk meg arról, hogy a deszka száraz, és portalanítsuk ha szükséges.

A lazúrt középen kezdjük felkenni ne a széleken, így elkerülhetjük az anyag csorgását. Lendületesen, csuklóból fessük a deszkát, száliránnyal megegyezően.

img_9005.jpg

Ha elkészültünk, hagyjuk száradni a fát és ha esetleg még egy réteg felhordása szükséges, picit csiszoljuk meg a felületet és úgy vigyük fel a következő lazúr réteget.

img_9013.jpg

Egy öreg fatárgy hosszú évtizedekig dísze maradhat otthonunknak, ha ápolására odafigyelünk.

Csempésszünk egyszerűen és kis ráfordítással újdonságokat otthonunkba, hiszen a régi tárgyak is lehetnek újra szépek és hasznosak!

Ugye nem is olyan nehéz újragondolni?
Csapó Lilla

img_9030.jpg

 

 

Szólj hozzá

kreatív nyár mogyoró green wood teak plant greenway plants DIY woodworking lazurán