2018. sze 05.

Borban az igazság!

írta: Színspiráció
Borban az igazság!

Mostani alkalommal a PPG Trilak Lazurán termékével teszek néhány kísérletet. A Lazurán termékek kiváló favédő szerek, melyek természetközeli tulajdonságaikkal nem csak, hogy megőrzik a fa szépségét, hanem még tovább is fokozzák azt! A vastag- és vékonylazúrok közül most a Lazurán Aqua Favédő lazúr 3in1 – vizes vékonylazúrt teszem próbára.

Elképzelésem szerint boros dobozt és borkalodát fogok készíteni. Az újrahasznosítás jegyében alapanyagnak az úgynevezett egyutas, egyszer használatos raklapot választottam. Ennek az az óriási előnye, hogy nem új alapanyagot vásárolunk, hanem újrahasznosítunk, amivel egyúttal óvjuk is a környezetünket!

1.JPG

Vágjunk is bele, de méretre

A raklapok szétszedése után a méretre vágás és az alapos csiszolás következik. Itt jó, ha a boros dobozba, borkalodába kerülő üvegeket lemérjük, mert az ugyanolyan űrtartalmú üvegek különböző méretűek lehetnek, és kár lenne ezzel akkor szembesülni, amikor már elkészültünk a kreációval.

Az oldalakat ragaszthatjuk, csavarozhatjuk, vagy akár a kettőt kombinálhatjuk is.

Dobozunkat készíthetjük zsanéros ajtóval, vagy zsanér nélküli ajtóval – utóbbi esetben alkalmazhatunk egy kis trükköt, amivel még érdekesebbé tehetjük az alkotást. Az ajtót úgy alakíthatjuk ki, hogy becsukott állapotban ne lehessen észrevenni hogy hol nyílik, így egy kis játékosságot is csempészünk bele.

A doboz és a kaloda belsejét dekorálhatjuk maradék szőnyeggel, filccel.

Az üveg rögzítésére alul kis fészket alakítok ki, a nyakánál maradék bőrből kiakasztható határolót készítek.

3.JPG

Főszerepben a megjelenés

A folyamatok legizgalmasabb részéhez érkeztünk, a külső dekorációhoz. Végtelen lehetőségünk van dobozunk és kalodánk különlegessé tételére. Most a Lazurán Aqua Favédő lazúr 3in1 – vizes vékonylazúrt használom a továbbiakban, azonban nem a megszokott módon, mivel itt és most a dekorációs képességeit használom ki a lazúrnak, tehát nem kell az időjárás viszontagságaitól megvédenie a készülendő kreációt.

Egyedi színekkel fogok dolgozni

Először is megégetem a felületet, hogy még hangsúlyosabb legyen a fa erezete, ezután a színtelen lazúrt Aquakolor színezőpasztával megszínezem. Ez persze nem a gyártó ajánlása, azonban én szeretek kísérletezni és új lehetőségeket felfedezni. Itt szeretném megjegyezni, hogy egy másik Trilak terméket, a vizes Lazurán Aqua Falazúr 2in1-et 60 színre színkeveri is a gyártó, így az én verzióm inkább arra az esetre vonatkozik, amikor a maradékokat akarjuk felhasználni, vagy kísérletezni támad kedvünk.

4.JPG

A festés legyen egyenletes, mert különben foltos lesz. Egy felületen több színt is használhatunk. A fa szálai – főleg a fenyőnél – első rétegnél előbújnak, ami finom csiszolással eltüntethető.

Amikor a végleges rétegszámot elértük a lazúrral, a kopott csiszolóvásznat úgy hajtjuk össze, hogy a szemcsés fele kerüljön befelé és finoman átdörzsöljük dobozunkat, kalodánkat. Ekkor kellemesen sima lesz a tapintása.

A dobozok és kalodák elkészítéséhez a Lazurán kiváló választás, mert a fa természetességét kiemeli és jól harmonizál a borok szellemiségével!

Rajna János

 6.JPG

 

 

Szólj hozzá

bor wine ajándék doboz festés dekoráció wood dekor egyedi kaloda lazúr boros doboz DIY woodworking trilak ppg trilak lazurán