2018. okt 03.

Aki a jó bort szereti, rossz ember nem lehet!

írta: Színspiráció
Aki a jó bort szereti, rossz ember nem lehet!

10.png

Ezúttal egy bortároló készítését mutatom be, szintén egyutas raklapból, a Lazurán Aqua Favédő lazúr 3in1 segítségével.

A palackozott borok szakszerű tárolása

 

Bortartó állványunkat tehát egyutas raklapokból fogjuk elkészíteni és a munkát a raklapok szétszedésével kezdjük. Ez nem könnyű munka, vehetnénk a boltban akár új anyagot is hozzá, de ha a környezetet is kímélő megoldást szeretnénk megvalósítani, akkor ne sajnáljuk azt a kis többletmunkát a fák védelmében.

1.jpg

A raklapok szétszedése után következik a méretre vágás. Amennyiben a raklap tartalmazott vastagabb stafni fát, abból elkészíthetjük a tartólábakat, ha nem, akkor két deszkát faragasztóval összeillesztve kreálhatunk magunk is ilyet.

2.jpg

A deszkákat csíkokra vágjuk, ebből alakítjuk ki a tároló összes elemét. A hossztartókat, a kereszttartókat és a polctartókat méret szerint levágjuk, majd a kereszttartókat két oldalt fokra csiszoljuk és a polc végére kerülő darabokat kettévágjuk.

4.jpg

Tegyük maradandóvá

Amikor mindezzel végeztünk, megkezdhetjük az összeszerelést. Rögzítjük a tartólábra a polctartókat, a hossztartókra pedig a kereszttartókat. Ezután a Lazurán Aqua Favédő lazúr 3in1 vékonylazúrral az elkészült elemeket lefestjük. Én egy színtelen Lazuránt választottam, mivel a pince fő attrakciója a bor, ezért nem lett volna szerencsés a színes lazúr, ráadásul a rusztikus környezet - a tégla borítású fal és padló - jobban kedvez a fa natúr színének. A Lazurán vékonylazúr a legjobb választás nyirkos környezetbe, mivel mélyen beivódik a fa rostjaiba, így sokáig védi, továbbá látványossá, maradandóvá teszi a fát.

6.jpg

Fűszerezzük egy csipet hangulattal

 

Miután végeztünk a festéssel, a helyszínen szereljük össze a szerkezetet. A polcokat a helyére illesztve rögzítjük a függőlegesre beállított támasztólábakra, majd az egész állványt odaerősíthetjük a falhoz, megfelelő távtartó segítségével.

Persze, ha szeretnénk még egy különleges effektet is a boraink és pincénk attraktív bemutatásához – amolyan áll-leesős blikkfangot, a “De jól néz ki!” érzést, - akkor karácsonyfa izzósort, vagy led szalagot lehet a polcok hátsó felére rögzíteni, rejtett világításként. Szívet melengető látvány, amikor a palackokban rejlő különböző árnyalatú borokon átvilágít az izzósor fénye.

9.png

Munkánk végeztével egy csodálatos alkotással leptük meg magunkat, amelyen megfelelő pozícióban tárolhatjuk féltett borainkat. Már nem csak az ízlelőbimbóinkat tudjuk kényeztetni, hiszen a környezet, a látvány is felemelő. A készítés során pedig odafigyeltünk a környezetünkre, hiszen újrahasznosított anyagokkal dolgoztunk és kreációnk szépségét a Lazurán Aqua Favédő lazúr 3in1 vékonylazúrral hosszú időre megóvtuk, hogy még évekig büszkén mutogathassuk barátainknak, vendégeinknek a káprázatos környezetben elhelyezett borkülönlegességeinket.

Szólj hozzá

bor wine ajándék barkács diy dekoráció barkácsolás raklap ecset create egyedi painted instagram ppg trilak lazurán