2018. nov 23.

Futóbicikli új köntösben

írta: Színspiráció
Futóbicikli új köntösben

dsc_0988_2.JPG

Szinte minden család ismeri azt a helyzetet, amikor az első gyerek kap egy szép és jó minőségű játékot, sportszert, ami az idő és a használat folyamán kicsit kopottá válik, de persze ennek ellenére még mindig tökéletesen megfelel a rendeltetésszerű használatra. Esetleg azt is, amikor jó áron hozzá lehet jutni egy használt, bár viseltesebb darabhoz. Én most ezekre az esetekre hoztam tippet, hogy a gyerekjáték, jelen esetben egy futóbicikli még évekig használható legyen, méghozzá jó állapotban. Akár ajándéknak is remek lehet, ha van, ahol titokban barkácsolhatunk egy fél napot.

Tipp:

A Lazurán Aqua 3 az 1-ben lazúrokkal rengeteg időt és munkát spórolhatunk meg, mivel nem kell külön alapozó festéket használni. A vizes bázisnak köszönhetően pedig gyorsan és egyszerűen dolgozhatunk vele, és a gyerekekre sem ártalmas.

Felhasznált anyagok:

  • Felújításra váró fa gyerekjáték
  • Lazurán Aqua 3in1 Cédrus, Capribogyó, Teak színekben
  • Akril ecset 30mm
  • Csiszolóvászon
  • Csiszolószivacs (finom)
  • Ecset (portalanításhoz)
  • Zsírkréta
  • Pillanatszorító
  • Faragasztó (Gorilla)

 

Az első lépés

 

Ahogy a képek is bizonyítják, nálunk a három gyerek mellett az idő vasfoga sem kímélte a fából készült futóbicikliket, amiket egyébként örököltünk ismerősöktől. Az eredeti lakkréteg igencsak megkopott az elmúlt évek során, így nem igényelt túl sok munkát a csiszolása. Elegendő volt kézzel lecsiszolni, amelyre tökéletesen megfelelt egy fadarabra rögzített csiszolóvászon.

dsc_0983_2.JPG

Amit tudunk, csiszolás előtt szedjünk szét, mert úgy alaposabb munkát végezhetünk, nem utolsó sorban pedig a különálló darabokat könnyebb csiszolni.

Tipp:

Ha óvodáskorú gyermekünk kedvet érez a barkácsoláshoz, engedjük, hogy segítsen amiben tud. Nálam a 6,5 éves lányom élvezettel próbált ki minden folyamatot, így a futóbicikli nagyjából harmadát ő maga csiszolta le.

A pergő lakkréteg eltávolítása után alaposan portalanítsuk a felületet egy ecsettel, majd vizsgáljuk meg, hogy igényel-e valahol javítást a játék. Mivel a futóbicikli rétegelt lemezből készült és az ülőfelülete többször elázott, ott némileg elváltak a ragasztások. Ezt faragasztóval és szorítóval könnyen orvosoltuk. Az összeszorítás következtében kifolyt ragasztót egy ronggyal letöröltük, majd kivártuk a kötési időt. Ezt követte a ragasztós felület finom csiszolása és portalanítása.

 dsc_0988_2.JPG

Kezdhetjük a festést!

 

A lazúrokat alaposan keverjük fel, majd a szélesebb felületen kezdve, szálirányban, az éleket gyorsabb, ferdén tartott ecsetmozgásokkal fessük le. Az első réteg száradását követően csiszolószivaccsal simítsuk át a felületet, majd a portalanító ecsettel töröljük le és a második festékréteget is vigyük fel.

dsc_1000_1.JPG

Tipp:

Tegyük egyedivé a játékokat, ami a játszótéren is praktikus és a gyerekek is örülnek neki. Én szabad kezet adtam már a színek kiválasztásában is a lányomnak, illetve mutattam egy nagy sikert arató "varázslatot" is. Egyszerű fehér zsírkrétával hagyjuk rajzolni a gyereket a natúr fafelületre és mondjuk el neki, hogy majd a festékkel elővarázsoljuk a művét. A húsvéti tojásfestéshez hasonlóan a lazúr itt sem fogja megszínezni a zsírkrétával fedett, zsíros felületet. Ezzel a módszerrel rajzok, vagy akár a gyerek neve is felkerülhet a futóbiciklire.

Mivel a rajzok már az első rétegnél is kirajzolódnak, hívjuk oda a gyerekeket és engedjük, hogy ők fessék le a felületet, vagyis ők "varázsoljanak".

A száradási időket leszámítva kb. fél-, egyórás munka felújítani egy ilyen állapotú futóbiciklit gyermek segítséggel. Nálunk a csiszolásban, rajzolásban és a lazúrozásban is segített az iskolát most kezdő lányom. Ő azt mondta, "Anya, ez olyan baba-egyszerű", vagyis, ha még egy gyerek számára is gyerekjáték a csiszolás és a lazúrozás, ne féljünk belevágni. Az eredmény azt hiszem magáért beszél :)

dsc_0996_2.JPG

Tipp:

Nyugodtan használjunk sok színt, akár az egyes elemek is lehetnek különböző színűek. Ha megengedjük a gyerekünknek hogy segítsen, hagyjuk, hogy ő döntsön, még ha nem is egyezik feltétlen az álláspontunk a dizájnt illetően. Mégiscsak az ő játéka, neki kell, hogy tetszen :)

Barkácsolni minden gyerek szeret és így az együtt töltött idő tartalmas és hasznos is lehet egyben. Amikor pedig használja a játékot, biztos sokszor eszébe jut majd, hogy együtt csináltátok!

 dsc_0022_2.JPG

Szólj hozzá

játék ősz technika ajándék bicikli wood barkácsolás egyedi DIY woodworking trilak lazurán